Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-vos un millor sevei al usuari. Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús d'aquestes cookies.      Més informació
Imatge capçalera
SOU A: INICI
25/11/2015
Primera ruta assistencial integral per millorar l'atenció de la fractura de maluc

L’Hospital Municipal de Badalona va acollir el 24 de novembre la presentació de la ruta assistencial de la fractura de maluc del Barcelonès Nord i el Baix Maresme (en concret dels municipis de Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, el Masnou, Alella, Ocata, Teià, Montgat i Tiana).

L’any 2014 es van registrar 822 casos de fractura de maluc en aquesta zona i la taxa de mortalitat associada a aquests episodis va ser del 5,6%. La mitjana d’edat dels pacients que van patir una fractura de maluc es va situar al voltant dels 82 anys i, aproximadament en el 71% dels casos, les persones afectades van ser dones. Aquest territori ha estat el primer de Catalunya a dotar-se d'una ruta assistencial integral (que inclou atenció primària, hospitalària i sociosanitària) per a l'abordatge d'aquest problema de salut.

Els objectius principals del projecte, que va començar a implantar-se l'any 2014, són:

  • Millorar l’atenció a les persones amb risc de fractura de maluc mitjançant l’optimització dels circuits entre els diferents dispositius assistencials del territori.
  • Contribuir a la reducció de la mortalitat i de l’impacte funcional en les persones afectades i, en paral·lel, millorar els resultats de salut, la qualitat de vida i el nivell d’independència d’aquestes persones.
  • Garantir la màxima resolució, optimització i continuïtat de l’atenció entre nivells i dispositius assistencials.
  • Promoure la bona pràctica clínica i el coneixement compartit amb l’objectiu de millorar l’atenció als pacients.

Evitar duplicitats en les visites i en les exploracions complementàries a què se sotmet el pacient i disposar d’indicacions d’actuació davant de cadascun dels escenaris que pot trobar-se una persona que afronta aquest problema de salut són alguns dels objectius secundaris de la iniciativa.

La ruta assistencial, a més de centrar-se en l’atenció a les persones que han patit una fractura de maluc, també incorpora l’abordatge preventiu d’aquest problema de salut, és a dir, estableix mecanismes de prevenció adreçats a les persones que no han sofert una fractura però que tenen risc de patir-la, i indica com actuar per evitar nous episodis en pacients que ja s’han fracturat prèviament. La prevenció i el tractament de l’osteoporosi i la prevenció de les caigudes són elements fonamentals en aquest abordatge preventiu.

En la ruta assistencial de la fractura de maluc intervenen els principals proveïdors de salut del territori: Badalona Serveis Assistencials (que va coordinar l’elaboració de la ruta), l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, el Servei d’Atenció Primària Barcelonès Nord i Maresme de l’Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant, la Fundació Sant Francesc d’Assís, el Centre Dr. Emili i Mira-Parc Salut Mar, Corporación Fisiogestión i Iriteb.

El desplegament d’aquest nou model es fonamenta en els elements estratègics que marca el Pla de salut 2011-2015.