Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-vos un millor sevei al usuari. Si continues navegant, entenem que autoritzeu l'ús d'aquestes cookies.      Més informació
Imatge capçalera
SOU A: INICI
14/12/2018
Jornada de donació de sang, el 17 de desembre, al CAP Morera-Pomar
Cartell_CAPMorera-Pomar.jpg

El Centre d'Atenció Primària Morera-Pomar acollirà el 17 de desembre, de 10 a 14 hores, una jornada de donació de sang organitzada pel Banc de Sang i Teixits amb la col·laboració de Badalona Serveis Assistencials (BSA). La jornada serà oberta a totes les persones que hi vulguin participar (ciutadania i professionals dels centres).

Cal destacar que la campanya tindrà lloc poc abans de les festes nadalenques, època en què les donacions baixen un 30%. A Catalunya, cada dia es necessiten 1.000 donacions per atendre els malalts. En general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i compleixi aquestes condicions: tenir entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més i, en cas de ser dona, no estar embarassada.

El Banc de Sang i Teixits i BSA han apostat enguany per incrementar les campanyes de donació de sang en centres de l’organització sanitària municipal. Si l'any 2017 se’n van celebrar dues, en el que portem de 2018 ja se n’han dut a terme set, a les quals se sumarà ara la del 17 de desembre.

Les persones que participin en la campanya rebran un SMS quan la seva sang s’enviï a un hospital per tractar un pacient. Des del moment de la donació fins que la sang és transfosa, per exemple, a un accidentat, passa una mitjana de 20 dies.

Un cop feta la donació, la bossa de sang arriba al laboratori central del Banc de Sang i Teixits, ubicat a Barcelona. Allà s’inicia un procés de fraccionament que consisteix a dividir la sang en tres parts: glòbuls vermells, plasma i plaquetes. El 55% dels glòbuls vermells s’utilitza en especialitats mèdiques i un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus tractaments. Abans de complir els 75 anys, més del 70% de la població necessitarà rebre sang o productes derivats.