Badalona Serveis Assistencials
Creix el Servei de Rehabilitació Comunitària Bétula
25/03/2021

El nou programa del Servei de Rehabilitació Comunitària Bétula de l’Atenció a la Salut Mental i Addicions de Badalona Serveis Assistencials (BSA) s’ha actualitzat adaptant l’oferta de serveis a persones amb un trastorn mental sever segons cada cas i la seva edat. De fet, es diferencien les activitats adreçades a un públic jove (entre 16 i 35 anys) i un públic adult (de 35 a 65 anys). Aquest dinamisme i flexibilitat, amb un equip professional que fa de pont entre les persones amb un trastorn mental sever, el risc d’aïllament i/o exclusió social i els recursos existents a la comunitat són part de la clau d’un servei en creixement.

Entre les activitats hi consten el suport a la formació, a la inserció comunitària, social i laboral, l’atenció familiar i la rehabilitació cognitiva.

“Realitzar les activitats i el seguiment amb uns objectius de salut concrets –com poden ser l’autonomia, el foment de les habilitats socials o millorar el rendiment cognitiu- en els espais naturals permet normalitzar i fer aquesta transició acompanyada per evitar cronificar el trastorn, superar la irrupció biogràfica i apostar per la salut i benestar dels usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària”, afirma Josep Cazorla, treballador social i coordinador dels serveis de rehabilitació.

Aprofitant el moment epidemiològic actual i amb l’objectiu d’apropar els usuaris del servei als recursos existents a la comunitat, la majoria de les activitats plantejades –tant a joves com a adults- s’ha realitzat a la comunitat durant aquest 2021 gràcies a les col·laboracions d’altres entitats i institucions com poden ser l’Ajuntament de Badalona, ActivaMent, l’Escola d’Adults Gran Sol, l’Escola Baldomer Solà, la Biblioteca Canyadó i Casagemes - Joan Argenté, l’Associació de Veïns Dalt la Vila, el Gimnàs Eurofitness Llefià, el Centre Cívic La Salut, l’Orfeó Badaloní i la pista esportiva “La regalèssia”, entre altres. Moltes d’aquestes activitats, tot i que s’adrecen als usuaris del centre, comparteixen espai comunitari i, per tant, tenen inscripcions obertes, consultables a l'apartat "Agenda de salut".

Des de BSA creuen que aquesta aposta és molt important per traslladar tota l’atenció de salut mental a la població de BSA, i anar més enllà dels consultoris en un moment tan complex com l’actual i sempre coordinats amb la resta de línies d’atenció de l’organització, que recordem inclou l’atenció primària, especialitzada, sociosanitària i també la salut mental i addiccions. “Es tracta d’un creixement en xarxa per millorar els recursos que oferim a una població, especialment en un moment complex marcat per la COVID-19 i les nombroses situacions de vulnerabilitat” afirma Esther Lobo, cap del Servei de Salut Mental i Addiccions de BSA.

Servei en creixement 

La darrera incorporació a l’equip del SRC Bétula és el de Tècnica d'acompanyament i recolzament entre iguals (peer to peer) provinent de l’associació ActivaMent, entitat amb la que BSA té una aliança de treball. El suport mutu, la sensibilització i la mediació són algunes de les seves funcions, que han de contribuir a que els usuaris tinguin la informació adequada respecte al sistema de salut, els recursos disponibles o les tècniques per conciliar els símptomes de problemes de salut mental amb la recuperació. L’escolta activa, les activitats de coaching o de control de crisis en són altres exemples.

La nova figura s’incorpora i complementa un equip format per 4 rehabilitadors comunitaris de l’àmbit social del treball social i terapeuta ocupacional, educació social o monitors; una treballadora social, i el coordinador del centre; equip que atén als usuaris de les poblacions de Badalona, Tiana, Montgat i la zona oest de Sant Adrià del Besós. Tots ells comparteixen l’objectiu i raó de ser del servei: pal·liar l’impacte del trastorn en l’autonomia de la persona, promovent i coordinant processos de canvi orientats a la recuperació, millorant la integració com a ciutadans de ple dret i actuant com a elements de connexió de la persona amb la comunitat, per tant, engloba des de l’atenció individual, a la grupal, a la família i la participació comunitària.


printer
|
Compartir:
linkedin
twitter
facebook
gmail
< TORNAR
    
        

Aquesta web utilitza “cookies” per millorar la vostra experiència d'usuari i per recopilar informació estadística sobre la vostra navegació. Si seguiu navegant, entendrem que ho accepteu. Més informació